Sakit Saraf dan Rawatan Akupunktur serta Perubatan Herba

Apa itu Sakit Saraf?

Sakit saraf bukan sahaja hanya melibatkan anggota badan seperti tangan dan kaki. Ia menyebabkan seseorang itu merasa kebas, tidak ada kekuatan untuk bergerak dan rasa yang menyucuk serta kadang-kala menyakitkan. Sakit saraf juga boleh menyebabkan pesakit mengalami kesukaran bernafas, masalah pencernaan, penglihatan dan masalah pendengaran. Apa yang lebih membimbangkan ia boleh membawa kepada kemurungan, kekurangan tenaga dan keletihan pada pesakit itu sendiri.

Saraf tunjang adalah saraf yang terbesar dalam tubuh manusia dan merupakan sebahagian daripada sistem saraf. Ia dibentuk oleh banyak serat saraf. Fungsi serat saraf adalah bagi membawa mesej di antara otak dan semua bahagian badan. Ini termasuk pergerakan badan, deria (seperti haba, sejuk atau sakit) dan ia juga mengawal aktiviti luar kawalan badan seperti tekanan darah, suhu badan dan berpeluh. Ia bertindak sebagai perantara antara otak dan badan termasuk semua bahagian-bahagian badan.

Tiga Jenis Sakit Saraf:

 • Allodynia
  Allodynia adalah sejenis sakit saraf di mana ia meninggalkan kesan dengan hanya sentuhan dan rangsangan kesakitan. Sebagai contoh, pesakit akan merasa sakit hanya dengan menyentuh hanya sedikit terlebih dahulu di muka.
 • Hyperalgesia
  Sakit saraf jenis ini biasanya akan membuatkan pesakit merasa sakit yang teruk pada kawasan yang dijangkiti walaupun hanya dengan sentuhan.
 • Paraesthesia
  Jenis yang ketiga ini pula, pesakit akan merasa sakit seperti terkena kejutan elektrik walaupun tidak ada yang menyentuh badan mereka.
Apakah Punca Sakit Saraf?

Antara penyebab umum sakit saraf adalah disebabkan oleh:

 • Sakit saraf boleh disebabkan daripada kerosakan saraf sama ada disebabkan oleh penyakit atau kecederaan seperti kecederaan luka terbakar yang teruk.
 • Orang yang lebih tua lebih terdedah kepada sakit saraf disebabkan kepadatan tulang, jantung dan kapasiti paru-paru untuk berkhidmat yang lemah.
 • Penggunaan kortikosteroid dan terlalu banyak pengambilan alkohol juga menyebabkan gangguan otot dan sakit saraf.
 • Punca utama sakit saraf adalah seperti kelemahan yang hanya terjadi pada sebahagian badan atau juga dikenali sebagai strok.
 • Sakit saraf juga boleh disebabkan oleh tekanan tinggi pada saraf tunjang.
Rawatan Mengikut Cara The Tole’s – Rawatan Perubatan Herba Sakit Saraf dan Rawatan Akupunktur Sakit Saraf

Rawatan Sakit Saraf: Sakit saraf dapat diubati dengan rawatan akupunktur THE TOLE’s dan ubatan herba sakit saraf. Untuk jangka masa pemulihan, ianya bergantung kepada berapa lama dan berapa teruk tahap masalah sakit saraf yang dialami oleh seseorang itu. Anda juga boleh memesan ubatan herba sakit saraf kami melalui atas talian dan kami akan menghantar secara kurier kepada anda.

Sila hubungi atau email bagi mendapatkan maklumat lanjut tentang Ubatan Herba Sakit Saraf atau Rawatan Akupunktur Sakit Saraf kami di:

THE TOLE ACUPUNCTURE – HERBAL MEDICAL CENTRE SDN BHD.
Lot 2.01, 2nd Floor,
Medical Specialist Floor,
Menara KH (Menara Promet),
Jalan Sultan Ismail, 50250 Kuala Lumpur,
Malaysia.

Tel No : 603-21418370 / 603-21451671
Whatsapp (sahaja): +6012-7688284

Email:
orderherbs@thetole.org / orderherbs2@thetole.org

Waktu Operasi :
Isnin – Sabtu : 10:00 am to 7:00 pm
Selasa : 3:00 pm to 7:00 pm
Ahad : 12:00 pm to 4:00 pm
*(Waktu Malaysia)

Comments are closed.